Colindul sufletului liber, un omagiu adus mărturisitorilor din închisorile comuniste

Arhiepiscopia Iașilor Decembrie 12, 2017

Aşa s-a gândit atunci când a fost alcătuit repertoriul pentru un compact disc alcătuit din zece titluri (cinci cântece din închisori şi cinci colinde inspirate din lirica scrisă de poeţi creştini ortodocşi români care au suferit în temniţele comuniste), toate adunate generic sub numele Colindul sufletului liber. Interpretarea aparţine corului misionar Sf. Maria Magdalena al Parohiei Sfânta Mahramă a Domnului şi Sfinţii Martiri Brâncoveni din Iaşi dirijat de Prof. Carmen Dura.

Apărut cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei Colindul sufletului liber a avut privilegiul să fie lansat joi, 7 decembrie 2017, în duhovniceasca locaţie a Muzeului Mitropolitan din Iaşi, în sala Baptisteriu, bucurându-se de aleasa prezentare a Domnei Dirijor Daniela Doroşincă, Doctor în ştiinţe muzicale, artist liric la Filarmonica ”Moldova” – Iaşi care, cu măiestria profesionistului  cunoscător al subtilităţile muzicii culte, laice, dar şi a celei bisericeşti sau de inspiraţie religioasă creştină,  a vorbit celor prezenţi despre cântecele înregistrate, despre interprete şi, mai ales, despre ceea ce  individualizează prezentul compact disc în peisajul muzical actual: ”Avem în faţă un CD cu o tematică sensibilă, Colindul sufletului liber, sufletul celor care au suferit în închisorile comuniste dar care nu au încetat să-l iubească pe Dumnezeu şi să Îl cânte liber în inima lor.” După o analiză atentă şi sensibilă a textelor şi a interpretării lor muzicale Domna Daniela Doroşincă a încheiat cu această concluzie: ”Acest efort aş dori să îl remarc şi, totodată, să îi felicit pe cei care au contribuit la realizarea acestui CD ce aduce în atenţia publicului credincios o muzică de suflet, o colecţie literară extrem de preţioasă, care nu va fi uitată cu timpul, şi o istorie care sperăm să nu se mai repete niciodată”.

O intervenţie preţioasă a avut Domnul Mircea Platon, Doctor în istorie, Redactor şef la revista Convorbiri Literare, care, în expozeul Adevărul uitat a făcut o incursiune în lirica inspirată de suferinţa trăită de cei închişi în temniţele comuniste (şi nu numai în ţara noastră) pe care a pus-o în legătură cu creaţia şi spiritualitatea autentic românească. ”Poezia oamenilor torturaţi în temniţele comuniste de la noi – spunea vorbitorul –  nu e expresia fiziologică a durerii, ci expresia spirituală a omului care ştie că există sfânta dreptate şi tânjeşte după ea. Poezia românească a închisorilor, aşa cum apare şi în repertoriul Grupului Psaltic Misionar Sf. Maria Magdalena este o expresie, înaltă, luminoasă, elaborată, nu primară, a acelui ”să nu ne răzbunaţi” lăsat cu limbă de moarte de Mircea Vucănescu. (...)Lirica temniţelor comuniste româneşti e, prin contrast, una a despătimirii, chiar când e intens autobiografică. Nu e poezia unor victime ci a unor sfinţi.”

Finalul a aparţinut moderatorului întregului eveniment, Părintelui Arhimandrit Nicodim Petre, Consilier al Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei care, printre altele, a vorbit despre valoarea cinstirii celor care au mărturisit credinţa în timpul comunismului, mulţi dintre aceştia înfruntând închisorile comuniste şi chiar aflându-şi un sfârşit martiric între zidurile lor. Referindu-se a evenimentul în desfăşurare Preacuvioşia Sa a apreciat că ”Nouă, celor de astăzi,  ne este cunoscută suferinţa mărturisitorilor din temniţele comuniste;  totuşi, foarte greu  ajungem să o înţelegem la adevărata ei dimensiune şi să apreciem just jertfa celor care au trăit acolo cu demnitatea de a fi adevăraţi creştini şi români. (...) Efortul unui cor parohial de amatori, alcătuit exclusiv din femei, cum este cel din această seară, de a aduce un omagiu mărturisitorilor ortodocşi din temniţele comuniste este un eveniment şi nu poate determina decât bucuria că astfel de momente de  recunoştinţă intră în firescul contemporan.”.

Pr. Neculai Dorneanu, paroh al Parohiei Sfânta Mahramă a Domnului şi Sfinţii Martiri Brâncoveni – Iaşi a mulţumit lui Dumnezeu pentru că a inspirat şi ajutat alcătuirea şi înregistrarea Colindului sufletului liber, a mulţumit apoi Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei, care a dat binecuvântarea pentru apariţia sa şi, nu în ultimul rând, vorbitorilor, auditoriului şi, desigur, dirijoarei Carmen Dura, doamnelor şi domnişoarelor care alcătuiesc Grupul psaltic misionar ”Sf. Maria Magdalena” din Iaşi. (Pr. Neculai Dorneanu)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri